24 Temmuz 2014, 20:37:40

 

 

 

Gönderen Konu: (test)Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler  (Okunma sayısı 12237 defa)

Çevrimdışı ebru

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 639
  • Karma +1/-0
    • Profili Görüntüle
1. I.Dünya Savaşı sırasında birçok gizli Antlaşma yapılmış, bazılarında değişiklikler meydana gelmişti. Yapılan tüm gizli Antlaşmalara ve paylaşım tasarılarına aşağıdaki hangi gelişme ile son şekli verilmiştir

A)Sykes-Picot
B)Paris Barış Konferansı
C)Sevr Antlaşması
D)Mondros Ateşkes Antlaşması
E)Wilson İlkeleri



2.
I. VI. Mehmet Vahdettin
II. Refet Bele
III. V.Mehmet Reşat
IV. Ahmet İzzet Paşa Hükümeti
V. Damat Ferit Hükümeti
VI. Rauf Orbay

Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalanmasında etkili olan kişiler hangi şıkta doğru olarak verilmiştir

A)I-V-II
B)III-IV-VI
C)I-IV-VI
D)III-V-II
E)I-IV-II




3.
I. Bristol raporu
II. Rusyanın savaştan çekilişi
III. Yunanistanın Antlaşma devletleri (İtilaf) arasında yer alması

Yukarıdakilerden hangileri I.Dünya savaşı sırasında yapılan gizli antlaşmalarda değişiklik yapılmasına sebep olan gelişmelerdendir

A)Yalnız II
B)Yalnız III
C)I-II
D)II-III
E)I-II-III




4.
I. Bağdat
II. Konya, Antalya
III. Antep, Urfa, Maraş
IV. Bitlis, Diyarbakır, Harput
V. Musul

Yukarıdakilerden hangileri Mondrosun 7. maddesine dayanılarak işgal edilen yerlerden biri değildir

A)Yalnız I
B)II-III- V
C)Yalnız IV
D)IV-V
E)I-IV




5.
I. Şam
II. Bağdat
III. Kudüs
IV. Musul, Kerkük
V. Kars, Ardahan, Batum

Mondros Ateşkesi imzalandığı sırada yukarıdakilerden hangileri daha önce elimizden çıkmış olan topraklardır

A)I-II-III
B)IV-V
C)III-IV-V
D)I-III-V
E)II-V






6.
I. Bulgaristanın Selanik Ateşkesi ile savaştan çekilmesi
II. Wilson ilkelerinin yayımlanması
III. Almanyanın savaştan çekilmesi
IV. V.Mehmet Reşatın ölümü

Yukarıdakilerden hangileri Osmanlının Mondros Ateşkesini imzalamasında etkili olmuştur

A)III-IV
B)I-III
C)II-IV
D)II-III
E)I-II






7.
I. Milletler Cemiyeti
II. B.M.
III. Varşova Paktı

Yukarıdakilerden hangileri I.Dünya Savaşı sonucu kurulan teşkilatlardan biri değildir

A) I
B) II
C) III
D) I-II
E) II-III




8.
I. Milli Cemiyetler
II. Kuvay-ı Milliye
III. İstanbulun işgal edilmesi
IV. Vilayet-i Sitte kavramının ortaya çıkması
V. M.Kemalin Anadoluya geçmesi
VI. Anafartalar ve Conkbayırı muharebeleri

Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Mondros Ateşkesinden sonra ortaya çıkan gelişmelerden biri değildir

A)III-V
B)Yalnız VI
C)Yalnız IV
D)I-II
E)IV-V-VI




9.
I. İlk kurulan yararlı cemiyet Milli Kongredir.
II. Mondrostan sonra kuruldular.
III. Birçok kongrenin toplanmasında etkili oldular.
IV. Bölgesel amaçlıdırlar.
V. Rum ve Ermenilerin saldırıları kuruluşlarını hızlandırmıştır.
VI. Balıkesir ve Alaşehir kongreleri ile tek çatı altında birleştirildiler.

Yukarıdakilerden hangileri Milli Cemiyetlerin özelliklerinden biri değildir

A)IV-VI
B)II-V
C)I-VI
D)III-IV
E)I-III





10.
I. Trakya Paşaeli
II. İzmir Reddi-i İlhak
III. Trabzon Muhafaza-i Hukuk
IV. Kilikyalılar
V. Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk

Yukarıdakilerden hangileri Rumlara karşı kurulan Milli Cemiyetlerdendir

A)I-II-III
B)I-III-V
C)II-III-IV
D)III-IV-V
E)I-II-V






11.
I. Ege Bölgesi
II. Akdeniz Bölgesi
III. İç Anadolu Bölgesi
IV. Doğu Anadolu Bölgesi

İşgal tehlikesi karşısında kurulan Cemiyetler daha çok hangi bölgede yoğunluk kazanmışlardır

A)II-IV
B)III-IV
C)I-II-IV
D)II-IV-III
E)II-III





12.
I. Wilson İlkeleri
II. Bristol Raporu
III. Harbourd Raporu

Yukarıdakilerden hangileri Azınlıkların toprak taleplerinde bulunmalarında ve çeşitli örgütler kurmalarında etkili olmuştur

A)I
B)II
C)II
D)II-III
E)I-II-III






13.
I. Boğazlar
II. Silahlar
III. Esirler
IV. Orduların terhisi
V. Ulaşım ve haberleşme
VI. Stratejik yerler
VII. Savaş tazminatı
VIII. Osmanlı borçları

Mondros Ateşkes Antlaşmasında yukarıdakilerden hangileri yer almamıştır

A)I-II-IV
B)VII-VIII
C)III-VI
D)IV-V-VI
E)VI-VII-VIII





14.İtilaf Devletlerinin Mondrosun 24. maddesi ile ulaşmak istedikleri amaçlar arasında
I. Bölgede bir Ermeni Devleti kurmak
II. Rusyanın Doğu Anadolu üzerinden Akdenize inmesini engellemek
III. Wilson İlkelerini uygulamaya koymak

Hangileri yoktur

A)Yalnız I
B)Yalnız II
C)Yalnız III
D)II-III
E)I-III





15.Osmanlının ve Türkiyenin izlediği Denge Politikaları aşağıda verilmiştir.

I. 1798–1878 Rus tehlikesine karşı İngiltereye dayanma
II.1888–1918 Rus-İngiliz tehlikesine karşı Almanyaya dayanma,
III.1920–1936 Atatürk döneminde A.B.D.ye dayanma
IV.1936–1945 Faşist İtalya tehlikesine karşı İngiltereye dayanma
V. 1945 ve sonrası dönemde Sovyet tehlikesine karşı A.B.D.ye dayanma

Yukarıdakilerden hangileri yanlış verilmiştir
A)I
B)II
C)III
D)IV
E)V






16.
I. İzmir Müdafaa-i Hukuk
II. Hınçak,Taşnak
III. Sulh ve Selamet-i Osmaniye
IV. Şark vilayetleri Müdafaa-i Hukuk
V. Trakya Paşaeli
VI. Makabi, Alyans, İsrailit
VII. Pontus Rum

Yukarıdakilerden hangileri ayrılıkçı-zararlı cemiyetler arasında yer alır

A)II-III-V
B)II-III-VII
C)IV-V-VII
D)I-III-VI
E)II-VII





17.Milli Cemiyetlerin genel özellikleri arasında
I. Padişaha saygılı olmaları
II. Kendiliğinden ortaya çıkmaları
III. Erzurum Kongresinde birleştirilmeleri

Özelliklerinden hangileri yoktur

A)I
B)II
C)III
D)I-II
E)II-III







18. Mondros Ateşkesi ile ilgili olarak
I. Osmanlı Devleti hukuken sona erdi.
II. Ülkenin işgaline zemin hazırladı.
III. Devleti savunma gücünden yoksun bıraktı.
IV. Doğu Anadoluda Bir Ermeni Devleti kurulması amacına yöneliktir
V. İstanbulu ve Boğazları işgale açmıştır

Yukarıdaki özelliklerden hangilerine ulaşılamaz

A)I
B)II
C)III
D)IV
E)V






19. 3 Kasım 1918den itibaren Osmanlı ülkesi hangi siyasal belgeye dayanılarak işgal edilmiştir

A)Sevr Antlaşması
B)Mudanya Ateşkes Antlaşması
C)Mondros Ateşkes Antlaşması
D)Wilson İlkeleri
E)Bristol Raporu





20.
I. Mondros ateşkesi
II. Sevr Antlaşması
III. Lozan Antlaşması
IV. Mudanya ateşkesi
V. Montrö Sözleşmesi

Yukarıdakilerden hangileri ile Boğazların yönetimi Uluslar arası bir komisyona bırakılacaktı

A)I-II
B)II-III
C)III-V
D)I-II-III
E)I-III-IV






21.
I.İlk olarak Güney Cephesinde ortaya çıktı.
II. Bölgesel, silahlı, dağınık ve gönüllü birliklerdir.
III. Sivas Kongresi ile Batı Cephesinde düzenli bir hat halinde görevlendirildiler.
IV. Saltanata karşı değildirler.
V. Ayvalık, Soma, Bergama, Salihli, Nazilli, Aydın önemli cepheleridir.
VI. Gediz Taarruzunda başarısız olmaları üzerine lağvedildiler

Yukarıdakilerden hangileri Kuvay-ı Milliye ile ilgili doğru bir bilgi değildir

A)I-III
B)I-IV
C)II-IV
D)IV-VI
E)III-V





MONDROS ve CEMİYETLER CEVAPLAR
1 B 16 E
2 C 17 C
3 D 18 A
4 E 19 C
5 A 20 B
6 E 21 A
7 E
8 B
9 C
10 A
11 C
12 A
13 B
14 C
15 C


alıntı
..............niðde üniversitesi .. ............

....Güneþe bakarsan gölgeleri göremezsin...

Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter

Kpss Forum Kpss Soruları , 2013 kpss 2013 kpss soruları, kpss sonuçları

 

 

 


Çevrimdışı esinti

  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti: 332
  • Karma +0/-0
    • Profili Görüntüle
(test)Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler
« Yanıtla #1 : 21 Ocak 2009, 15:54:27 »
teşekkürler emeğine sağlık ;)

Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter

Kpss Forum Kpss Soruları , 2013 kpss 2013 kpss soruları, kpss sonuçları

(test)Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler
« Yanıtla #1 : 21 Ocak 2009, 15:54:27 »

 

 

 


Çevrimdışı birsen

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 30
  • Karma +0/-0
    • Profili Görüntüle
(test)Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler
« Yanıtla #2 : 21 Ocak 2009, 19:31:19 »
teşekkürler;)

Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter

Çevrimdışı ebru2850

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 121
  • Karma +0/-0
    • Profili Görüntüle
(test)Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler
« Yanıtla #3 : 29 Ocak 2009, 21:03:04 »
çok teşekkürler ben 16. soruyu anlamadım cevap yazarsanız sevinirim
BU YOLA DEVAM

Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter

Çevrimdışı siesta23

  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti: 418
  • Karma +0/-0
    • Profili Görüntüle
    • www.herkesdinlesin.com/osmangeles
(test)Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler
« Yanıtla #4 : 31 Ocak 2009, 23:36:26 »
Alıntı
ebru2850 tarafından yazılan metin:
çok teşekkürler ben 16. soruyu anlamadım cevap yazarsanız sevinirim


16. soruda yanlışlık var e seçeneğindekiler dışında VI. Makabi, Alyans, İsrailit de zararlı cemiyetler arasındadir.

Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Konuyu Paylaş

Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt / Gösterim Son İleti
xx
mondros ateşkes antlaşması

Başlatan semihaayar

3 Yanıt
1893 Gösterim
Son İleti 09 Ocak 2011, 18:09:23
Gönderen: elif41
xx
kadeş antlaşması

Başlatan redkit

1 Yanıt
2310 Gösterim
Son İleti 14 Aralık 2007, 21:33:33
Gönderen: asya
xx
Kütahya Antlaşması (1833)

Başlatan Dogan

0 Yanıt
557 Gösterim
Son İleti 29 Kasım 2012, 21:29:14
Gönderen: Dogan
xx
Osmanlı-Rus Savaşı ve Prut Antlaşması (1711)

Başlatan Dogan

0 Yanıt
962 Gösterim
Son İleti 23 Kasım 2012, 19:19:23
Gönderen: Dogan
xx
Osmanlı-Rus Savaşı ve Küçük Kaynarca Antlaşması (1768-1774)

Başlatan Dogan

0 Yanıt
643 Gösterim
Son İleti 25 Kasım 2012, 12:14:28
Gönderen: Dogan
xx
Osmanlı-Rusya-Avusturya Savaşları ve Belgrat Antlaşması (1736-1739)

Başlatan Dogan

0 Yanıt
801 Gösterim
Son İleti 23 Kasım 2012, 19:26:29
Gönderen: Dogan
xx
Türkçe test

Başlatan baris52

0 Yanıt
1360 Gösterim
Son İleti 10 Mayıs 2008, 21:07:43
Gönderen: baris52
xx
Yaprak test

Başlatan minikosman

2 Yanıt
3270 Gösterim
Son İleti 13 Kasım 2007, 16:37:08
Gönderen: c_a_n