25 Şubat 2020, 22:09:18

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - ebru

Sayfa: [1] 2 3 ... 11
1
Kpss Güncel / 2011 kpss güncel
« : 04 Temmuz 2011, 14:53:36 »
Hüseyin Diriöz, NATO Genel Sekreter Yardımcısı oldu

*IMF'nin 21 Nisan 2010 tarihli son raporuna göre ,Türkiye Satın alma gücüne göre toplam milli
gelirde 16.büyük Ekonomi oldu.

* Hırvatistan AB'nin 28. üyesi olacak. AB ile müzakerelere Türkiye ile aynı gün başlayan Hırvatistan, son dört başlığı kapattı. Hırvatlar 1 Temmuz 2013'te tam üye olacak

*Danıştay Başkanlığı'na Hüseyin Hüsnü Karakullukçu seçildi

*Yargıtay'ın yeni Başkanı “Nazım Kaynak' oldu.
*EHEC' virüsü Almanya ve İsveç'de ölümlere neden oldu

*G-8 zirvesi 26-27 Mayıs tarihlerinde Fransa'da toplandı.
*Gürcistan'la pasaportsuz geçiş başlıyor

*Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep'te açıldı

*Nuri Bilge Ceylan, 64. Cannes Film Festivali'nde, 'Bir Zamanlar Anadolu'da filmiyle 'Büyük Ödül'ü kazandı.

*IMF Başkanı “Dominique Strauss-Kahn' istifa etti

*Dikkat! 2012'de sona erecek olan Kyoto Antlaşması'nın yerini Bali Konferansı almayacak 2011 Aralık ayında yapılacak olan Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı 17 (COP17) bu işin çözümü için beklentilerin olduğu yeni toplantı.
*Eurovision 2011 birincisi Azerbaycan oldu.

*EYOF - Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları 2011 Trabzon'da yapılacak.
-*G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı-Washington 2011
G-2o üyesi ülkelerin Ekonomi bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarını biraraya getiren toplantı 14 Nisan 2011'de Washington'da gerçekleştirildi.

*Selimiye Camii UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giriyor.
*2011 Avrupa Halter Şampiyonası,  11 - 17 Nisan, 2011 tarihinde Rusya'da, Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da yapıldı.Rusyanın toplan puanla birinci olduğu şampiyonada Türkiye ikinciliği aldı.

** Ersin Özince'nin ayrılmasının ardından Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı için seçim yapıldı

** Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı'na Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın seçildi

**Görev süresi pazartesi günü sona erecek olan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın yerine, Başkan Yardımcısı Erdem Başçı atandı.

* OPEC'in Viyana'da Ekim 2010'daki toplantısında alınan karar doğrultusunda dönem başkanlığı Ocak 2011 tarihinden itibaren İran'a geçti.
Üye ülkeler OPEC dönem başkanlığını alfabetik sıraya göre bir yıllığına devralıyor. OPEC başkanı olan İran, Ocak 2012'ye kadar bu görevini yürütecek. İran, bir yıl boyunca OPEC bünyesinde yapılacak Petrol Bakanları düzeyindeki toplantılara başkanlık edecek.

* ABD Merkez Bankası (FED)  Başkanı Ben Bernanke
* ABD 'nin uzun süredir peşinde olduğu El-Kaide lideri Usame Bin Ladin öldürüldü.
Amerikan resmi makamları tarafından yapılan açıklamaya göre, Usame Bin Ladin, Pakistan 'da düzenlenen bir operasyonla ölü olarak ele geçirildi.

* Başkent Ankara'nın ev sahipliğinde 24 Nisanda 90 ülkeden 3 bin çocuğun katılımıyla başlayan 1. Dünya Çocuk Oyunları, sona erdi.

*Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyesi Hasan Erbil'i seçti.

*Bu yıl Almanya'nın evsahipliği yaptığı 2011 Eurovision şarkı yarışmasında Türkiye'yi temsil eden Yüksek Sadakat, ilk yarı final gecesinde sahneye çıktı.
Yarı final gecesinde yarışan 19 ülke arasında Türkiye finale çıkan 10 ülke arasında kendine yer bulmadı ve elendi.
Finale kalan ülkeler
Sırbistan, Litvanya, Yunanistan, Azerbaycan, Gürcistan, İsviçre, Macaristan, Finlandiya, Rusya, İzlanda

* UNESCO'NUN DÜNYA MİRASI LİSTESİNDEKİ Doğal ve Kültürel Varlıklarımız
İstanbul'un Tarihi Alanları - 1985
Göreme ve Kapadokya Milli Parkı - 1985
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası -1985
Hattuşaş (Boğazköy) - 1986
Nemrut Dağı - 1987
Xanthos-Letoon - 1988
Pamukkale - Hierapolis - 1988
Safranbolu Şehri - 1998
Truva Arkeolojik Kenti - 1998


*Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2010 yılında en fazlaihracat yapan firmanın 3 milyar 236 milyon Dolar ihracat ile Oyak Renault olduğunu açıkladı.Oyak Renault'yu, Tüpraş ve Ford'un izlediğini bildiri

59. Aşağıdaki ülkelerden hangisiyle ilgili BM Güvenlik Konseyi Mart 2011'de sivilleri ve sivillerin yaşadığı bölgeleri korumak amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulması ve işgal dışında gerekli tüm seçeneklere başvurulması kararını almıştır?
A) İran
B) Irak
C) Mısır
D) Libya*
E) Yemen


58. 11 Mart 2011 tarihinde Japonya'da yaşanan deprem felaketinin merkez üssü aşağıdaki kentlerden hangisinin 86 kilometre güneyi olarak açıklanmıştır?
A) Kyoto
B) Hiroşima
C) Fukuşima **
D) Tokyo
E) Nagazaki

2
Kpss Genel / KPSS DUASI
« : 09 Temmuz 2010, 11:27:38 »
KPSS DUASI

ALLAHIM genel uyarılmışlık halimi orta seviyede algıda seçiciliğimi yüksek seviyede tut

Güdülenmişliğimizi arttır ALLAHIM ön bilgilerimizi olumlu transfer etmemizi sağla ve atanmamızı ihsan buyuyursan öğretmenlikte yansıtıcı düşünmemize vesile kıl

Bizi şeytanın ileriye ve geriye ket vurmalarından,olumsuz aktarmalrından ve sönmeye tabi tutmalarından men eyle

Sönmüş olumsuz davranışlarımızın kendiliğinden geri gelmesini engelle YARABBİ

Bizi İD imizle biran bile yalnız bırakma,SÜPEREGOMUZU arttır YARABBİ

1.tip cezandan sana sığınırız.Olumsuz pekiştireçlerini ihsan eyle

Koşullu anlaşmayla cennet vadeden sensin .Bizi cennette birincil pekiştireçlerle ödüllendir..

Sen Davranışçı değilsin,bizi bizden iyi bilirsin,Hümanistsin.bizi  Davranışçı  değerlendirmeden uzak tut

Süreç Temelli Değerlendirmeni ihsan eyle

Öldükten sonra musallada  KİMDİR BU?  tekniği uygulamasından alnımızın akıyla çıkmamızı nasip eyle..

Bizi Bilişsel ,Duyuşsal,Psikomotor davranışlarımızla kendimizi gerçekleştirmemizi , Evrensel Ahlak  ilkesine göre hareket etmemizi sağla

İlerlemecilik ve Yeniden Kurmacılık gibi bidatlardan uzak tut  Daimicilik ve Esasicilikten ayırma

Amiiiiiiiiiiiin

3
Kpss Vatandaşlık / gazeteden guncel
« : 28 Haziran 2010, 10:46:15 »
*TBMM Adalet Komisyonu’nda, Uyuşmazlık Mahkemesi’nin yapısında düzenleme öngören kanun tasarısı kabul edildi. Tasarıyla, Uyuşmazlık Mahkemesi’nin askeri yargı dışındaki üyeleri hariç artık, Cumhurbaşkanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından değil, Yargıtay ve Danıştay’ın genel kurullarınca doğrudan seçilecek.

*Türkiye İstatistik Kurumunun Ocak 2010 açıklamasına göre Türkiye’nin 2009 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 22,6 azalarak 102 milyar 165 milyon dolar, ithalatının da yüzde 30,3 azalarak 140 milyar 775 milyon dolar olduğunu açıkladı.Dış ticaret açığı ise yüzde 44,8 düşüşle 38 milyar 611 milyon dolara geriledi.


* 67. Altın Küre ödülleri sahiplerini buldu.
1. En İyi Film (Drama): Avatar+2. En İyi Yönetmen: James Cameron (Avatar)


*25.02.2009 tarihinde, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik olarak ülkemizde ve uluslararası alandaki gelişmeleri izlemek, bu gelişmeler konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisini bilgilendirmek amacıyla TBMM’de kurulan komisyonun adı nedir?
Cevap: Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu


Güney Kore ile Türkiye arasında Sinop nükleer santralının kurulması için anlaşma imzalandı.

* İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’na, Pakistan’ın en büyük ödülü olan ‘Pakistan Hilali’ verilecek.
Pakistan’ın Bağımsızlık Günü olan 23 Mart tarihinde Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari tarafından İhsanoğlu’na akdim edilecek ödül aynı zamanda ülkenin en yüksek sivil unvanı özelliğini de taşıyor


Her yıl bir ülkeden devlet yetkilisini, “uluslararası ilişkilerin gelişimine sağladığı katkılardan” dolayı ödüllendiren İngiliz Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (Chatham House), 2010 için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü seçti


Çevre Ve Orman Bakanlığının projesi kapsamında, Türkiye’nin ilk bal ormanı Afyonkarahisar’da kuruluyor
Türkiye’nin bal üretimini artırmak için özel ormanlar kurulacak.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Çevre ve Orman Bakanlığının “Bal Ormanları” projesi kapsamında, Türkiye’nin ilk bal ormanının Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde kurulacağını belirtti.


*Danimarka’ya hizmet sunmak için gelen Türk vatandaşlarına vize muafiyetiTürkiye’de yaşayan ve çalışan Türk vatandaşları, kısa süreli hizmet sunmak için Danimarka’ya vizesiz giriş yapabilirler.


*Kardelenler BM’nin örnek projeleri arasına girdi 03 Mart 2010 17:46Kardelenler, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen Pekin+15 etkinliği kapsamında kadınlara fırsat eşitliği sağlayan örnek projeler arasına alındı.



*Birleşmiş Milletler (BM) Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu tarafından kadınlara fırsat eşitliği sağlanmasına katkıda bulunan uygulama örnekleri arasına alınan Kardelenler, katılımcılarla Birleşmiş Milletler çatısı altında örnek proje olarak paylaşıldı.


*Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler ’’Refik Hariri-Habitat Anı Ödülü’’ne layık görüldü.
Erdoğan, Birleşmiş Milletler Habibat ile Refik Hariri Vakfı’nca verilen ödüle, çevre, insan yerleşimlerine ve barışçı politikalarına verdiği önem nedeniyle layık görüldü.


*Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun alternatifi olan Dünya Sosyal Forumu 2010 yılında nerede toplanmıştır? (Porto Alegre-Brezilya)


*Birleşmiş Milletler (BM), gelişmekte olan ülkelerde AIDS, sıtma ve veremle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla ”MASSIVEGOOD” (Büyük Fayda) adlı yeni bir kampanya başlattı. ( Mart 2010)


*12 Nisanda “Nükleer Güvenlik Zirvesi” Washington da yapılıyor zirveye başkabkan ,dışişleri ve enerji tabi kaynaklar bakanı katılacak
2010 Chopin Yılı İlan Edildi
2010 yılı boyunca tüm dünyada Romantik dönem klasik müziğinin kilit isimlerinden Frederic Chopin’in doğumunun 200′üncü yılı kutlanacak.

*kral faysal büyük ödülü tayyip erdğana verildi.(arap dünyasının nobeli:)


*uçan süpürge kadın film ödülleri ankara da verildi


*2010 bilarado şamyonu türkiye oldu

*2010 ihracat şampiyonu Almanya

*euroyu en son kullanan Slovakya

*ermeni soykırımını abd ve isviçre onayladı 2010

*2010 tc ihracatta 32 ithalatta 20 sırada 2010+tc hizmet ihracatında da27 sırada 2010

*2010 Oscar’a aday adayı olarak gösterilen filmimiz: Mahsun Kırmızıgül – Güneşi Gördüm.

BM 2010 u biyolojik çeşitlilik yılı ilan ettiii..

*TÜSİAD yeni başkanı Ümit Boyner

Rusya’da Polonya Devlet Başkanının içinde bulunduğu uçak düştü. Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kacinski hayatını kaybetti.

Derviş Eroğlu KKTC’nin yeni cumhurbaşkanı

Yeni Vatandaşlık Kanunu’na göre;
Vatansız çocuklara Türk vatandaşlığı verilecek.
2010’dan sonra ikamet süreleri eşitlenecek.
Yabancıların Türk vatandaşlığına alınması kolaylaşacak.
Vatandaşlığa alınmada, Türkiye’de ikamet etme süresi 5 yıl olarak belirlenirken, mevcut uygulamadaki Türk soylular için 2 yıl ikamet etme şartının 2010′a kadar devam etmesi öngörülüyor. Bu tarihten sonra, bütün yabancılar için ikamet sürelerinin eşit hale getirilmesi amaçlanıyor.

4
Kpss Vatandaşlık / sadece 2010 guncelleri
« : 22 Haziran 2010, 16:38:20 »
ARKADASLAR BEN KARISTIRMAYA BASLAMISTIM KIM NERDE TOPLANIYOR HANGI YILAR NE OLUYOR DIE OTURDUM DUZENLEDIM 2010 YILINI YAZIP PAYLASIYIM DEDIM

1- 2010 bm genel kurulu tsrsfından ne yılı ilan edildi?
cevap: TURK KULTURLERININ YAKINLAŞMASI ULUSLARARASI YILI

2- 2010 yılında yapılan KKTC cumhurbaskanlıgı secınını kım kazandı?
cevap: DERVİŞ EROGLU

3-2010 dunya basketbol sampıyonası hangı ulke ve hangı ılde yapılcak?
cevap: TURKİYE-İSTANBUL

4- 2010 kış olimpiyatları nerede duzenlenecek;*
cevap: KANADA

5- 2010 Turkıyede ne yılı olarak kutlanacak?
cevap: JAPONYA

6- 2010 stockholm dunya genclık kongresı enrede yapılcak?
cevap: TURKIYEDE

7- expo 2010 fuarı nerde duzenlencek?
cevap: SHANGHAİ DE

8- 2010 Avrupa sosyal formu nerde toplanacak?
cevap: İSTANBUL

9- 2010 G20 ler nerde toplanacak?
cevap: KANADA VE GUNEY KORE

10- 2010 G8 LER NERDE TOPLANCAK?
CEVAP: KANADA

11- 2010 nato nerde toplancak?
cevap: LİZBON

12- 2010da D8 ler nerde toplancak?
cevap: NİJERYA

13- 2010 Yılında medenıyetler ıttıfakının 3.toplantısı nerde yapılcak?
cevap: BREZILYA

14- 2010 16. aasya oyunları nerde yapılcak?
cevap: ÇİN

15- 2010 Dunya munzara olımpıyatlaı nerde yapılcak?
cevap: İSTANBUL

16- 2010 Dunya gençlik kongresı nerde yapılcak?
cevap: İSTANBUL

17- 2010 DA AKILLI KART UYGULAMSINA GEÇİLDİ

18- 2010 Dunya kupası nerde yapılcak ?
cevap: GUNEY AFRIKA

19- 2010 Avrupa kultr baskentleri ?
cevap: İSTABNUL-ESSEN-PECS

20- 2010 ekonomık krız nedenıyle ekonomısı isflas esıgıne gelen AB Uyesı kimdir?
cevap: POLONYA

21- 2010 vefat eden ilk kadın romancımız kım?
cevap: REFET ANGIN

22- 2010 DA anayasa mahkemesıne atanan ?
cevap: ENGİN YILDIRIM

23- 2010 DUNYA ekonomık formu nerde yapılcak?
cevap: DAVOS

24- Bırlesmıs mılletler guvenlık konseyı turkıyenın hayır oyuna karsı hangı ulkeden bariş gucunun 6 ay uzatılmasına karar verdı?
cevap: KIBRIS

25- TÜİK verılerı gore 2009 ekonomık buyunme oranımız?
cevap: %5

diğer yılalrın olaylarınıda duzenldım yazcam

5
Eğitim Bilimleri / yargı10 dan eğitim sorularım
« : 21 Haziran 2010, 10:20:47 »
1. genetıgı degıstırlmış organızmalı urunler ınsan ve toplum saglıgına yol actıgı tehlıkelerın neler olabılecegıne yonelık iddialarını uygun gerekcelere dayandırarak acıklayan bır ogrencı asagıdakı etkınlıklerden hangısını gerceklestırmış olur?
a- argümantasyon
b- kavramsal degısım
c- kavram harıtası
d-hıpotez kurma
e- kavram karıkaturleri

(( cevap a )) acıklarmısınız?

2. iş gorusmlerınde ılk izlenımlerın kişlerin bellegınde onemlı bır yer tututugunu ve dıger gorusmelerınıde etkıledıgını bılen aysel hanım  ozel şirkette iş gorusmesıne gıderken gıyımının temız ve duzenlı olmasına onem vermıstır.
aysel hanımın bu davrasnsı asagıdakı kavramlardan hangısıyle acıklanabılır?
a- etkının yayılması
b- oncelık etkısı
c- tutum degısmesı
d- dolaylı pekıstırme
e- otamatık kodlama

cevap: b imiş acıklarmısınız?

3. aynı malzeme ve sebzelrın kullanıldıgı bır yarısmada jürinin en iyi yemegı yapan ascıyı secmede kullanacagı en uygun strateji asagıdakılerden hangısıdır?
a- uretıcı dusunce
b- sınama yanılma
c-kademeli yaklastırma

cevap: b

6
Eğitim Bilimleri / ölçme--yardım
« : 30 Nisan 2010, 08:55:04 »
( ihtiyac olçme sorusu)

bir testın iki yarısı arasından elde edılen kolerasyon katsayısı 0.85 ise testın guvenırlık katsayısı kactır?

cevap: 0.92  

nasıl cozuldugunu anlatabılırmısınız?

7
Kpss Vatandaşlık / uluslararası kuruluslar(yargı)
« : 21 Nisan 2010, 10:55:37 »
arakdaslar yargının cekkopar yaprak testını cozdumde kuruluslar soruları hosuma gıttı paylasıyorum bırazda zor geldı bana

--- uluslararası mali kosullardaki kotulesme ve sıyası belırsızlıklerın Turkıyenın risk priminin yukseltıgıne ilişkin rapor hazırlayan kuruluş  :  OECD

--- Akdenız için birlik zirvesi  hangi ülkenın önderliğinde duzenlendi  :  Fransa

--- D-8 daimi Sekretarya sının hangı ulkede kurulması kararlastırlıdı : Turkıye, istanbul

--- Dünyada sera etkısının olusturan gaz salınımlarının 2050 yılına kadar yarı yarıya azaltılması konusunda hangi zirvede anlasmaya varılmıstır  :  Japonya- G-8 zırvesı

--- 2009 yılında AB nın AVRO(EURO) bolgesıne katılan ulke : SLOVAKYA

--- BM ye en son katılan ülke  :  Karadağ

---Doğal afetler , iç savaslar veya sınır catısmalrı gıbı nedenlerle ani acliğa maruz kalan halk kitlelerıne insanı amaclarla gıda yarıdıı saglayan BM bunyesınde falıyet gosteren dunyadakı EN BUYUK yardım orgutu : WFP

--- Yoksullugun azaltılması, dogal afetler,sglık, egıtım, cınsıyet esıtlıgı ve cevrenın surdurulebılır kalkınması konularında calısmalr yapan BM kuurlusu :  UNDP

--- ülkemızı zıyaret eden Jose Manuel Barosa AB nın hangı organının baskanıdır :  AVrupa komısyonu

-- Türkiye BM de hangi coğrafi ülke grubu içinde yer alaıyor :  Batı Avrupa VE dİÐER ULKELR

--- AB nin en ust karar alma organı : AVRUPA ZIRVESİ

--- Turkıye Cumhurıyetı Cumhurbaskanın daımı baskanlıgını yaptıgı İslam Konferansı Örgutune baglı organ hangısıdır:  EKONOMIK VE TICARİ İŞBİRLİÐİ DAİMİ KOMİTESİ

--- cevre , kültürler arası diyalog, ekonomık buyume, ve guvenlik gıbı 4 ana unsur uzerıne inşa edılmesı planlanan fransanın önderliğini yaptıgı birlik :  Akdenız birliği

arkadslar nasıl sorular bana zor geldı sizce paylasmak istedım ama guzel bence

8
Kpss Tarih / (kronoloji) ATATURK DONEMİ
« : 11 Ocak 2010, 09:37:55 »
ATATURK DONEMİ KRONOLOJİSİ

1923

- İzmir iktisat kongresi toplandı.
- lozan antlasması ımzalandı.
- halk fırkası kuruldu.
- ankara baskent ilan edildi.


1924

- tevhıdı tedrıdat kanunu kabul edıldı.
- seriye ve evkaf vekaletı kaldırıldı
- erkanı harbıye umumıye vekaletı kaldırıldı.
- medreselere el konuldu.
- teskılatı esasıye kanunu yuruluge gırdı.
- iş bankası kuruldu.
- musukı muallım mektebi acıldı.
- terakkı perver cumhuruyet fırkası kuruldu



1925

-seyh saıd ayaklanması
- asar vergısı kaldırıldı
- takrırı sukun yasası kabul edıldı
- sanayı ve maadın bankası kuruldu
- ankara hukuk mektebi acıldı.
- sapka kanunu kabul edıldı.
- tekke ve zavıye turbelerı kapatıldı.
- uluslararası saaat ve takvım ilan edıldi.



1926

- medenı kanun kabul edıldı.
- turk ceza kanunu ilan edıldı.
- kabotaj kanunu ılan edıldı.
- borclar kanunu lan edıldı
- turk tıcaret kanunu ılan edıldı.
- ankara antlasması ( musul )
- usak alpulu seker fabrıkası kuruldu



1927

-M. Kemal nutuku okudu.
-ilk nufus sayımı yapıldı
-ilk kagıt para tedavule cıktı.
-tesvık sanayı kanunu kabul edıldı.


1928

-anayasadan Turkıye devletının dını ıslandır maddesı    cıkartıldı.
-uluslar arası rakam kabul edıldı
-yenı Turk alfabelerı kabul edıldı
- Turk vatandaslıgı kanunu kabul edıldı.


1929

-Millet mektepleri acıldı.
-Turkıye bırıand-kellog paktına uye oldu.
-Deniz ticaret kanunu
-menkul kıymetler borsası kanunu kabul edıldı.



1930

-Turk kadınıa beledıye secımlerıne katılma hakkı verıldı.
- merkez bankası kuruldu
-serbest cumhurıyet fırkası kuruldu.
-menemen olayı oldu
- adana ahalı cumhuıyet fırkası uruldu.
- ankara etnografya muzesı acıldı.
- Turk parasını koruma kanunu kabul edıldı.




1931

-TURK TARIH KURUMU kuruldu
- ölçü ve agırlık bırımlerı kabul edıldı.



1932

- ezan ilkkez Turkce okundu.
- halk evlerı acıldı.
-Turk dıl kurumu kuruldu
-miletler cemıyetıne uye olduk



1934

-balakan atantı
-soyadı kanunu
-kıyafet kanunu
- Turk kadınıa mılletvekılı seçme hakkı tanındı.
- ayrıcalık ıfade eden unvanlar kaldırıldı.
-hakımıyetı mıllıye gazetesı ulus adına cıktı




1935

-haftasonu tatılı pazara alındı.
- etıbank kuruldu.
- maden teknık arama mta kuruldu



1936
-ankara dıl ve tarıh-cografya fakultesı acıldı.
- montrö bogazlar sozlesmesı


1937

-sadabat paktı ımzlandı
- nyon sözleşmesi imzalandı ( nyon sozlesmesı akdenız korsanlarına karsı turkıye ve akdenız ulkelerı arasında yapılan bır ant.)

1938

-toprak mahsullerı ofısı kuruludu
- Ataturkun vefatı




testlerde genelde Ataturk SONRASI donemlerde cıkan olaylar da

1939: HATAYIN ANAVATANA KATILMASI

1940: KÖY ENDÜSTÜSİ

VARLIK VERGISI : 2.DUNYA SAVASI İÇİN MALI KAYNAK

1950: AVRUPA KONSEYINE UYE

1951: KORE SAVASI

1952: NATOYA UYE

NUTUK YER ALADIGI TARIH ARALIGIDA : 1919-1927



arkadslar bu kendı notumdu paylasmak iistedım kendım yazdıgım için harf hatalrı olabılır faydalı olcagını dusundugum için yazım paylasma geregı duydum

9
1. I.Dünya Savaşı sırasında birçok gizli Antlaşma yapılmış, bazılarında değişiklikler meydana gelmişti. Yapılan tüm gizli Antlaşmalara ve paylaşım tasarılarına aşağıdaki hangi gelişme ile son şekli verilmiştir

A)Sykes-Picot
B)Paris Barış Konferansı
C)Sevr Antlaşması
D)Mondros Ateşkes Antlaşması
E)Wilson İlkeleri



2.
I. VI. Mehmet Vahdettin
II. Refet Bele
III. V.Mehmet Reşat
IV. Ahmet İzzet Paşa Hükümeti
V. Damat Ferit Hükümeti
VI. Rauf Orbay

Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalanmasında etkili olan kişiler hangi şıkta doğru olarak verilmiştir

A)I-V-II
B)III-IV-VI
C)I-IV-VI
D)III-V-II
E)I-IV-II




3.
I. Bristol raporu
II. Rusyanın savaştan çekilişi
III. Yunanistanın Antlaşma devletleri (İtilaf) arasında yer alması

Yukarıdakilerden hangileri I.Dünya savaşı sırasında yapılan gizli antlaşmalarda değişiklik yapılmasına sebep olan gelişmelerdendir

A)Yalnız II
B)Yalnız III
C)I-II
D)II-III
E)I-II-III




4.
I. Bağdat
II. Konya, Antalya
III. Antep, Urfa, Maraş
IV. Bitlis, Diyarbakır, Harput
V. Musul

Yukarıdakilerden hangileri Mondrosun 7. maddesine dayanılarak işgal edilen yerlerden biri değildir

A)Yalnız I
B)II-III- V
C)Yalnız IV
D)IV-V
E)I-IV




5.
I. Şam
II. Bağdat
III. Kudüs
IV. Musul, Kerkük
V. Kars, Ardahan, Batum

Mondros Ateşkesi imzalandığı sırada yukarıdakilerden hangileri daha önce elimizden çıkmış olan topraklardır

A)I-II-III
B)IV-V
C)III-IV-V
D)I-III-V
E)II-V






6.
I. Bulgaristanın Selanik Ateşkesi ile savaştan çekilmesi
II. Wilson ilkelerinin yayımlanması
III. Almanyanın savaştan çekilmesi
IV. V.Mehmet Reşatın ölümü

Yukarıdakilerden hangileri Osmanlının Mondros Ateşkesini imzalamasında etkili olmuştur

A)III-IV
B)I-III
C)II-IV
D)II-III
E)I-II






7.
I. Milletler Cemiyeti
II. B.M.
III. Varşova Paktı

Yukarıdakilerden hangileri I.Dünya Savaşı sonucu kurulan teşkilatlardan biri değildir

A) I
B) II
C) III
D) I-II
E) II-III




8.
I. Milli Cemiyetler
II. Kuvay-ı Milliye
III. İstanbulun işgal edilmesi
IV. Vilayet-i Sitte kavramının ortaya çıkması
V. M.Kemalin Anadoluya geçmesi
VI. Anafartalar ve Conkbayırı muharebeleri

Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Mondros Ateşkesinden sonra ortaya çıkan gelişmelerden biri değildir

A)III-V
B)Yalnız VI
C)Yalnız IV
D)I-II
E)IV-V-VI




9.
I. İlk kurulan yararlı cemiyet Milli Kongredir.
II. Mondrostan sonra kuruldular.
III. Birçok kongrenin toplanmasında etkili oldular.
IV. Bölgesel amaçlıdırlar.
V. Rum ve Ermenilerin saldırıları kuruluşlarını hızlandırmıştır.
VI. Balıkesir ve Alaşehir kongreleri ile tek çatı altında birleştirildiler.

Yukarıdakilerden hangileri Milli Cemiyetlerin özelliklerinden biri değildir

A)IV-VI
B)II-V
C)I-VI
D)III-IV
E)I-III





10.
I. Trakya Paşaeli
II. İzmir Reddi-i İlhak
III. Trabzon Muhafaza-i Hukuk
IV. Kilikyalılar
V. Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk

Yukarıdakilerden hangileri Rumlara karşı kurulan Milli Cemiyetlerdendir

A)I-II-III
B)I-III-V
C)II-III-IV
D)III-IV-V
E)I-II-V






11.
I. Ege Bölgesi
II. Akdeniz Bölgesi
III. İç Anadolu Bölgesi
IV. Doğu Anadolu Bölgesi

İşgal tehlikesi karşısında kurulan Cemiyetler daha çok hangi bölgede yoğunluk kazanmışlardır

A)II-IV
B)III-IV
C)I-II-IV
D)II-IV-III
E)II-III





12.
I. Wilson İlkeleri
II. Bristol Raporu
III. Harbourd Raporu

Yukarıdakilerden hangileri Azınlıkların toprak taleplerinde bulunmalarında ve çeşitli örgütler kurmalarında etkili olmuştur

A)I
B)II
C)II
D)II-III
E)I-II-III






13.
I. Boğazlar
II. Silahlar
III. Esirler
IV. Orduların terhisi
V. Ulaşım ve haberleşme
VI. Stratejik yerler
VII. Savaş tazminatı
VIII. Osmanlı borçları

Mondros Ateşkes Antlaşmasında yukarıdakilerden hangileri yer almamıştır

A)I-II-IV
B)VII-VIII
C)III-VI
D)IV-V-VI
E)VI-VII-VIII





14.İtilaf Devletlerinin Mondrosun 24. maddesi ile ulaşmak istedikleri amaçlar arasında
I. Bölgede bir Ermeni Devleti kurmak
II. Rusyanın Doğu Anadolu üzerinden Akdenize inmesini engellemek
III. Wilson İlkelerini uygulamaya koymak

Hangileri yoktur

A)Yalnız I
B)Yalnız II
C)Yalnız III
D)II-III
E)I-III





15.Osmanlının ve Türkiyenin izlediği Denge Politikaları aşağıda verilmiştir.

I. 1798–1878 Rus tehlikesine karşı İngiltereye dayanma
II.1888–1918 Rus-İngiliz tehlikesine karşı Almanyaya dayanma,
III.1920–1936 Atatürk döneminde A.B.D.ye dayanma
IV.1936–1945 Faşist İtalya tehlikesine karşı İngiltereye dayanma
V. 1945 ve sonrası dönemde Sovyet tehlikesine karşı A.B.D.ye dayanma

Yukarıdakilerden hangileri yanlış verilmiştir
A)I
B)II
C)III
D)IV
E)V






16.
I. İzmir Müdafaa-i Hukuk
II. Hınçak,Taşnak
III. Sulh ve Selamet-i Osmaniye
IV. Şark vilayetleri Müdafaa-i Hukuk
V. Trakya Paşaeli
VI. Makabi, Alyans, İsrailit
VII. Pontus Rum

Yukarıdakilerden hangileri ayrılıkçı-zararlı cemiyetler arasında yer alır

A)II-III-V
B)II-III-VII
C)IV-V-VII
D)I-III-VI
E)II-VII





17.Milli Cemiyetlerin genel özellikleri arasında
I. Padişaha saygılı olmaları
II. Kendiliğinden ortaya çıkmaları
III. Erzurum Kongresinde birleştirilmeleri

Özelliklerinden hangileri yoktur

A)I
B)II
C)III
D)I-II
E)II-III







18. Mondros Ateşkesi ile ilgili olarak
I. Osmanlı Devleti hukuken sona erdi.
II. Ülkenin işgaline zemin hazırladı.
III. Devleti savunma gücünden yoksun bıraktı.
IV. Doğu Anadoluda Bir Ermeni Devleti kurulması amacına yöneliktir
V. İstanbulu ve Boğazları işgale açmıştır

Yukarıdaki özelliklerden hangilerine ulaşılamaz

A)I
B)II
C)III
D)IV
E)V






19. 3 Kasım 1918den itibaren Osmanlı ülkesi hangi siyasal belgeye dayanılarak işgal edilmiştir

A)Sevr Antlaşması
B)Mudanya Ateşkes Antlaşması
C)Mondros Ateşkes Antlaşması
D)Wilson İlkeleri
E)Bristol Raporu





20.
I. Mondros ateşkesi
II. Sevr Antlaşması
III. Lozan Antlaşması
IV. Mudanya ateşkesi
V. Montrö Sözleşmesi

Yukarıdakilerden hangileri ile Boğazların yönetimi Uluslar arası bir komisyona bırakılacaktı

A)I-II
B)II-III
C)III-V
D)I-II-III
E)I-III-IV






21.
I.İlk olarak Güney Cephesinde ortaya çıktı.
II. Bölgesel, silahlı, dağınık ve gönüllü birliklerdir.
III. Sivas Kongresi ile Batı Cephesinde düzenli bir hat halinde görevlendirildiler.
IV. Saltanata karşı değildirler.
V. Ayvalık, Soma, Bergama, Salihli, Nazilli, Aydın önemli cepheleridir.
VI. Gediz Taarruzunda başarısız olmaları üzerine lağvedildiler

Yukarıdakilerden hangileri Kuvay-ı Milliye ile ilgili doğru bir bilgi değildir

A)I-III
B)I-IV
C)II-IV
D)IV-VI
E)III-V





MONDROS ve CEMİYETLER CEVAPLAR
1 B 16 E
2 C 17 C
3 D 18 A
4 E 19 C
5 A 20 B
6 E 21 A
7 E
8 B
9 C
10 A
11 C
12 A
13 B
14 C
15 C


alıntı

10
Kpss Tarih / TBMM Sevr Cepheler Testi
« : 03 Aralık 2008, 14:06:18 »
BİRİNCİ TBMM, WİLSON İLKELERİ, SEVR ANTLAŞMASI, CEPHELER, MUHAREBELER İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1)

1. Boğazlar bölgesine egemen olmak isteyen İngiltere, TBMM’ye karşı çıkan,
I. Aznavur
II. Kuvva-i İnzibatiye
III. Millî aşireti
IV. Pontus Rum
Ayaklanmalarından hangilerini desteklemiştir?
A)I-II B)II-III C)II-IV D)I-III E)III-IV



2. Birinci TBMM’de çok farklı görüşte kişiler bulunmaktaydı.
Birinci Meclis’te görev yapan milletvekillerinin ortak amaçları aşağıdakilerden hangisidir?
A)Misâk-ı Millî’nin gerçekleştirilmesi
B)Lâik bir devletin kurulması
C)Kadınlara seçme-seçilme hakkının tanınması
D)Cumhuriyetin ilân edilmesi
E)Çok partili düzene geçilmesi



3. “TBMM’ye karşı ayaklananlar, varlığını inkâr edenler, vatan haini sayılacak ve gerekirse ölümle cezalandırılacaktır.”
Yukarıdaki karar, aşağıdakilerden hangisinde yer almıştır?
A)Teşkilât-ı Esâsîye Kanunu’nda D) Tekâlif-i Millîye emirlerinde
B)Amasya Görüşmesi’nde E) Hıyânet-i Vataniye Kanunu’nda
C)1924 Anayasası’nda




4. Türk Siyâsî hayatında olağan üstü durumlarda kurulan İstiklâl Mahkemeleri ilk kez hangi olaydan sonra çalışmaya başlamıştır?
A)TBMM’ye karşı isyânların çıkması D) Atatürk’e suikast girişimi
B)Erzurum Kongresi E) Şeyh Sait İsyânı
C)Sivas Kongresi



5. İtilâf (Anlaşma) devletleri ile Osmanlı Devleti arasında imzalanan Sevr Antlaşması,
I. Saltanat Şûrası
II. Mebusan Meclisi
III. TBMM
IV. Temsilciler Kurulu
Kurumlarından hangileri tarafından onaylanmıştır?
A)I B)II C)I-II D)I-IV E)III-IV



6. I. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir
II. Yasama, yürütme yetkileri TBMM’ye aittir
III. Meclis başkanı hükûmetin de başkanıdır
Yukarıdakilerden hangileri Birinci TBMM’nin kuvvetler birliği ilkesini benimsediğini gösterir?
A)I B)II C)III D)I-II E)II-III




7. Aşağıdakilerden hangisi Sevr Antlaşması’nda alınan kararlardan biri değildir?
A)Suriye, Lübnan, ve Güneydoğu Anadolu Fransa’ya verilecek
B)Akdeniz Bölgesi İtalyanlara verilecek
C)İtilâf devletleri, güvenliklerini tehlikede gördükleri yerleri işgâl edebilecek
D)Kapitülasyonlar bütün devletlere tanınacak
E)Trakya ve İzmir’in egemenlik hakları Yunanistan’a verilecek




8. Yeni Türk Devleti’nin ilk anayasası aşağıdaki savaşların hangisinden sonra kabûl edilmiştir?
A)Ermenilerle savaş C) Büyük Taarruz E) II. İnönü Savaşı
B)I. İnönü Savaşı D) Sakarya Savaşı



9. Hıyânet-i Vataniye Kanunu’nun çıkarılmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?
A)Kuvva-i Millîyecilerin düzenli orduya karşı olmaları
B)İç isyânların yaygınlaşması
C)Sevr Antlaşması’nın imzalanması
D)Türk ordusunun Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmesi
E)Başkomutanlık Kanunu’nun çıkarılması



10.Birinci TBMM Dönemi’nde (23 Nisan 1920 – 11 Ağustos 1923) bakanlar Meclis tarafından tek tek seçilmekteydi.
Çoğu kez tıkanmaya yol açan bu yönteme, aşağıdakilerden hangisiyle son verilmiştir?
A)Kabine sistemine geçilmesiyle
B)1924 Anayasası’nın kabûl edilmesiyle
C)İç isyânların bastırılmasıyla
D)Başkomutanlık Kanunu’nun çıkarılmasıyla
E)İstiklâl Mahkemelerinin kurulmasıyla




11.Aşağıdakilerden hangisi, İstanbul Hükûmeti’nin TBMM’ye karşı mücadelesinde başvurduğu yöntemler arasında gösterilemez?
A)İsyânlar çıkarması
B)Anadolu halkını fetvalarla M. Kemâl’e karşı kışkırtması
C)İç isyânları desteklemesi
D)Kuvva-i Millîye birliklerini ayaklandırması
E)Anadolu halkını Ankara Hükûmeti’ne karşı mücadeleye çağırması




12.22 Haziran 1920’de taarruza geçen Yunanlılar kısa sürede Bursa-Uşak çizgisinin doğusuna kadar gelmişlerdir.
Yunanlıların kısa zamanda büyük bir başarı elde etmelerinde aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır?
A)Türk ordusunun terhis edilmiş olması
B)Millî birliğin henüz gerçekleşmemiş olması
C)Çerkez Ethem’in isyân etmesi
D)Anadolu’da isyânların yaygınlaşması
E)Cephelerde henüz disiplin ve dayanışmanın sağlanamaması




13.I. Urfa
II. Antep
III. Maraş
Yukarıdaki iller aşağıdaki devletlerden hangisiyle yapılan mücadeleden sonra kurtarılmıştır?
A)Ermenistan B)İtalya C) Fransa D) Rusya
E) İngiltere




14.Kapitülasyonların kaldırılmasını ilk kabûl eden Avrupa devleti aşağıdakilerden hangisidir?
A)Fransa B)İngiltere C) İtalya D)Yunanistan
 E) Sovyet Rusya




15.Londra Konferansı’ndan sonra TBMM’nin temsilcisi Bekir Sami Bey, Fransa ve İtalya ile ikili antlaşmalar yapmıştır. Fakat bu antlaşmalar TBMM tarafından onaylanmamıştır.
TBMM’nin bu antlaşmaları onaylamamasının en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Fransa ile savaşın devam etmesi
B)İstanbul Hükûmeti’nin kabûl etmemesi
C)Mondros Ateşkes Antlaşması’na ters düşmesi
D)Bağımsızlık ilkesine ters düşmesi
E)Sovyet Rusya’nın izin vermemesi




16.TBMM İstiklâl Marşı’nı aşağıdaki olayların hangisinden sonra kabûl etmiştir?
A)Cumhuriyetin ilânı D)Büyük Taarruz
B)Sakarya Savaşı E)I. İnönü Savaşı
C)Saltanatın kaldırılması





17.Aşağıdakilerden hangisi I. İnönü Savaşı’nın sonuçları arasında sayılamaz?
A)İsmet İnönü’nün generalliğe yükselmesi
B)Ankara’da TBMM’nin açılması
C)Londra Konferansı’nın toplanması
D)Düzenli orduya olan güvenin artması
E)Düşman kuvvetlerinin oyalanması




Cevap Anahtarı:

1-A
2-A 12-C
3-E 13-C
4-A 14-E
5-A 15-D
6-E 16-E
7-C 17-B
8-B
9-B
10-A
11-D

11
Kpss Tarih / KURTULUŞ SAVAŞI'NDA CEPHELER ve SONUÇLARI
« : 03 Aralık 2008, 14:02:17 »
KURTULUŞ SAVAŞI'NDA CEPHELER ve SONUÇLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1)

1. Aşağıdakilerden hangisi Kuva-i Milliye'yi doğru olarak tanımlamaktadır?
A) TBMM'nin oluşturduğu öncü birliklerdir.
B) İşgallere karşı halkın oluşturduğu direniş birlikleridir.
C) Halifelik ordusudur.
D) Padişaha bağlı muhafız birlikleridir.
E) Osmanlı yönetiminin oluşturduğu askeri güçtür.

2. Kurtuluş Savaşı'nda düzenli orduların kurulmasından önce ülke savunması Kuva-i Milliye birlikleri ile yapıldı.
Kuva-i Milliye'nin ortaya çıkmasında aşağıdakilerden hangisi daha etkili olmuştur?
A) Mondros Ateşkesi'nin şartlarına uyulmaması
B) Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkması
C) Amasya Genelgesi'nin yayınlanması
D) İstanbul hükümetinin fetvalar yayınlaması
E) TBMM’ye karşı ayaklanmalar çıkması

3. Kurtuluş Savaşı'nın başladığı yıllarda işgallere karşı Batı Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da Kuva-i Milliye adı verilen silahlı direniş birlikleri oluşturulurken Doğu Anadolu'da bu tür bir gelişme görülmemiştir.
Bu duruma neden olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?
A) Bölgede işgal yaşanmaması
B) Ekonomik kaynaklarının yeterli olmaması
C) Bölge halkının İstanbul hükümetini desteklemesi
D) Ermenilere karşı Kuva-i Milliye'nin yeterli olacağına inanmamaları
E) Bölgede düzenli ordu birliklerinin bulunması

4. TBMM'nin ilk siyasi başarısı ve Sevr Antlaşması'nın geçersizliğinin ilk belgesi olan Gümrü Antlaşması Ermenistan ile imzalanmıştır.
Gümrü Antlaşması'nın sonuçları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Doğu sınırının belirlenmesinde etkili olmuştur.
B) Ermeni sorunu hukuken sona ermiştir.
C) Moskova Antlaşması'nın imzalanmasına zemin hazırlamıştır.
D) Misak-ı Milli'nin Doğu Anadolu ile ilgili isteklerinin bir bölümü gerçekleşmiştir.
E) İtilaf Devletleri Sevr Antlaşması'nda değişiklik önerisi getirmiştir.

5. İtilaf Devletleri Kurtuluş Savaşı sırasında
- Anadolu'da ayaklanmalar çıkmasında etkili olmuşlardır.
- Misak-ı Milli kararının alınması üzerine Mebuslar Meclisi'ni dağıtmışlardır.
- Londra Konferansı'na TBMM'nin yanı sıra İstanbul Hükümetini de çağırmışlardır.
İtilaf Devletleri'nin bu girişimleri ile gerçekleştirmek istedikleri amaç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kurtuluş Savaşı'nın başarılı olmasını engellemek
B) TBMM'nin güçlenmesini sağlamak
C) Padişahın otoritesini azaltmak
D) İşgalleri kolaylaştırmak
E) TBMM'ye karşı savaşmak

6. TBMM hükümetinin Sevr Antlaşması'nın görüşüleceğini bilmesine karşın Londra Konferansı'na katılmasının amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) İstanbul hükümeti ile işbirliği yapmak
B) Misak-ı Milli'yi dünyaya duyurmak
C) Varlığını İtilaf Devletleri'ne kabul ettirmek
D) Barış yanlısı olduğunu kanıtlamak
E) Bağımsızlık savaşı verdiğimizi dünya kamuoyuna açıklamak

7. Kuva-i Milliye'nin aşağıdakilerden hangisi karşısında başarısızlığa uğraması düzenli orduların kurulmasını zorunlu kılmıştır?
A) İngiltere
B) Yunanistan
C) Kuva-i İnzibatiye
D) Fransa
E) İç ayaklanmalar

8. Mustafa Kemal Milli Mücadelenin başladığı günlerde İstanbul Anadolu'ya hakim değil bağlı olmak zorundadır. görüşünü savunuyordu.
Aşağıdakilerden hangisi bu doğrultuda sağlanan gelişmelerden biridir?
A) İstanbul hükümetinin kışkırtmaları sonucu ayaklanmalar çıkması
B) Amasya protokolünde yer alan kararların hükümet tarafından kabul edilmemesi
C) İstanbul hükümeti temsilcisinin Londra Konferansında söz hakkını TBMM temsilcisine bırakması
D) İstanbul hükümetinin Lozan Konferansı'na katılma kararı alması
E) Osmanlı Mebuslar Meclisi'nin Misak-ı Milli kararı alması üzerine İtilaf Devletleri'nin İstanbul'u işgal etmesi

9. Sovyet Rusya ile TBMM arasındaki ilk görüşmeler Mayıs 1920'de başladığı halde TBMM ile ancak Birinci İnönü Muharebesi'nin kazanılmasından sonra 16 Mart 1921'de Moskova Antlaşması'nı imzalamıştır.
Sovyet Rusya'nın TBMM ile antlaşma imzalama konusunda yavaş davranması aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
A) İtilaf Devletleri'nin TBMM'yi tanımaması
B) TBMM'nin İstanbul hükümetiyle ilişkilerini koparması
C) İtilaf Devletleri arasındaki görüş ayrılıklarının sona ermesi
D) Meclise yönelik ayaklanmaların devam etmesi
E) Rusya'nın Anadolu hareketinin başarısından endişe duyması

10. TBMM I. İnönü Savaşı'ndan sonra Londra Konferansı'na katıldı. Konferans devam ederken Sovyet Rusya ile de Moskova'da görüşmeler yapıldı. TBMM Misak-ı Milli'nin Sovyet Rusya tarafından kabul edilmesini sağladı.
Bu bilgilere göre
I. Doğu sınırında güvenlik sağlanmıştır.
II. Sevr Antlaşması'nın geçersizliği Sovyet Rusya tarafından kabul edilmiştir.
III. Düzenli ordu çalışmaları başlatılmıştır.
IV. TBMM dış politikada etkili olmaktadır. yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) I ve III B) III ve IV C) I II ve IV
D) II ve III E) II ve IV

11. II. İnönü Zaferi'nden sonra beliren uygun ortamdan yararlanmak isteyen bazı komutanlar batı cephesinin güneyindeki Yunan kuvvetlerini yok etmek için Aslıhanlar ve Dumlupınar'a doğru harekete geçtiler ancak Yunan kuvvetlerini mevzilerinden söküp atmakta başarılı olamadılar.
TBMM ordularının bu başarısızlığı aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
A) Saldırının geç başlatılmış olması
B) Ordunun İnönü Savaşları'nda büyük kayıplar vermesi
C) Yunanlıların İngilizlerden askeri destek alması
D) Türk ordusunun saldırı gücünde olmaması
E) Türk ordusunun ihtiyaçlarının yeterince karşılanamaması

12. Aşağıdakilerden hangisi Kütahya-Eskişehir Savaşlarının sonuçlarından biri değildir?
A) Yunan birliklerinin Sakarya'ya kadar ulaşması
B) Sovyet Rusya ile Moskova Antlaşması'nın imzalanması
C) Meclis kararıyla Mustafa Kemal'in başkomutan seçilmesi
D) Mustafa Kemal'e üç ay süreyle meclis yetkilerinin verilmesi
E) Hükümet merkezinin Kayseri'ye taşınmasının düşünülmesi




CEVAP ANAHTARI________
1. B 2. A 3. E 4. E 5. A
6. A 7. B 8. C 9. E 10. C
11. D 12. B

12
Hayatın İçinden / Bir Bilge ve Bir Köpek
« : 22 Eylül 2008, 10:20:55 »
Bir bilge bir göletin başında oturmaktadır. Susuzluktan kırılan bir

köpeğin devamlı olarak gölete kadar gelip tam su içecekken kaçması

dikkatini çeker. Dikkatle izler olayı...

Köpek susamıştır ama gölete geldiğinde sudaki yansımasını görüp

korkmaktadır. Bu yüzden de suyu içmekten kaçmaktadır.

Sonunda köpek susuzluğa dayanamayıp kendini gölete atar ve kendi

yansımasını görmediği için suyu içer. O anda bilge düşünür.

 Benim bundan öğrendiğim şu oldu der.

 Bir insanın istekleri ile arasındaki engel çoğu zaman kendi içinde büyüttüğü korkularıdr. Kendi içinde büyüttüğü engellerdir. İnsan bunu aşarsa isteklerini elde edebilir.

Ama biraz daha düşününce aslında öğrendiği şeyin bundan farklı olduğunu görür. Asıl öğrendiği şey insanın bir bilge bile olsa bir köpekten öğrenebileceği bilginin var olduğudur.

Bu yüzden ne varsa paylaşalım sizden de öğrenilecek bir şey vardır diğer insanlar için...

Her insanın bir hikayesi ve söyleyecek bir sözü mutlaka vardır.

Alıntıdır.

13
Hikayeler... / Yoldan Geçen En Güzel Kişi
« : 22 Eylül 2008, 10:15:14 »
Bir kral halkı için geniş bir yol yaptırmaya karar verdi. Yapımı

tamamlanan yolu halka açmadan önce, bir yarışma düzenlemeye

karar verdi. İsteyenin bu yarışmaya katılabileceğini ilan ettiren kral,

yoldan en güzel geçecek kişiyi belirleyeceğini söyledi.

Yarışma günü, insanlar akın ettiler. Bazıları en güzel arabalarını,

 bazıları en güzel elbiselerini getirmişti Kadınlardan kimileri saçlarını

en güzel biçimde yaptırmıştı, kimi de yanlarında en güzel yiyecekleri

getirmişti. Gençlerden bazıları spor kıyafetler içinde yol boyunca

koşmaya hazırlanıyordu.

Nihayet, tüm gün insanlar yoldan geçtiler, fakat yolu kat edip tekrar

kralın yanına döndüklerine hepsi aynı şikayette bulundu Yolun bir

yerinde büyükçe bir taş ve moloz yığını vardı ve bu moloz yığını

yolculuğu zorlaştırıyordu.

Günün sonunda yalnız bir yolcu da bitiş çizgisine yorgun argın ulaştı. Üstü başı toz toprak içindeydi, ama krala büyük bir saygıyla yönelerek elindeki altın kesesini uzattı

Yolculuğum sırasında, yolu tıkayan taş ve moloz yığınını kaldırmak için durmuştum. Bu altın kesesini onun altında buldum. Bu altınlar size ait olmalı.

Kral gülümseyerek cevap verdi

O altınlar sana ait delikanlı.

Hayır, benim değil. Benim hiçbir zaman o kadar çok param olmadı.

Evet dedi kral. Bu altınları sen kazandın, zira yarışmanın galibi sensin. Yoldan en güzel geçen kişi sensin. Çünkü, yoldan en güzel geçen kişi, ardından gelenler için yoldaki engelleri kaldıran kişidir.

14
Hikayeler... / hos bir hıkaye
« : 22 Eylül 2008, 09:41:28 »
Bir adam hileyle, kusun birini tuzaga dusurerek yakaladi.
  Kus dile geldi, yalvardi
 Ey ulu insan, sen koyunlari, okuzleri yedin, bir cok deveyi kurban ettin. Bu
dunyada onlarla bile doymadin, benimle mi
doyacaksin Eger beni birakirsan ben sana uc ogut verecegim. Bunlara uyarsan her
derdin hallolur.
Birincisini, elindeyken vereyim, eger begenirsen beni birakirsin.
ikincisini, su dama konarken,
ucuncusunu de su ulu agacta soylerim, dedi.
Adam
 Haydi soyle bakalim, eger begenirsem seni birakirim. dedi.
Kuscagiz ilk ogudunu soyledi

 Olmayacak sozu kim soylerse soylesin, inanma! dedi.

Adam ogudunu begenerek kusu birakti. Kus ucarak damin sacagina kondu. ikinci ogudunu
soyledi

 Gecmis gitmis seylere, kacmis fırsatlara ah vah etme. dedi.

Sonra biraz geriye cekilerek orada bulunan ulu agaca kondu.

 Benim karnimda onbir dirhem agirliginda paha bicilmez bir inci vardi. Eger beni
kacirmasaydin o simdi
senin olacakti. dedi.

Bunu duyan adam aglayip inlemeye, sacini basini yolmaya basladi. Bunu goren kus
seslendi

Ben sana gecmis firsatlar icin ah vah edip uzulme demedim mi Madem firsati
kacirdin, neden uzulup duruyorsun
Ya ogudumu dinlemedin yahut da sagirsin. Ayrica sana olmayacak seylere inanma
demedim mi Benim butun
agirligim uc dirhem, karnimda nasil onbir dirhem agirliginda inci bulunabilir

Bunu uzerine adam
 Simdi soylediklerini daha iyi anladim. Haydi simdi de ucuncu ogudunu soyle
bakayim dedi.
Kus
 Allah icin o iki ogudu guzelce tuttun da  benden ucuncusunu mu istiyorsun
Uykuya dalmis bilgisiz kisiye ogut vermek, corak topraga tohum atmak gibidir.
Aptallik ve bilgisizlik yirtigi, yama tutmaz.
diyerek ucup gitti.

Mevlana

15
Kpss Tarih / tarih deneme sınavı kolay gelsin
« : 02 Haziran 2008, 10:17:59 »
TARİH
1- Kırşehirde bulunan  Caca Beymedresesi aşağıdaki devletlerden hangisi   tarafından yapılmıştır

A)       Osmanlı devleti
B)        Danişmentliler
C)       Saltuklular
D)       Anadolu  Selçuklu Devleti
E)        Mengücekliler


2- Anadolu  Selçuklu Devletinde  ordu mensuplarına ve devlet memurlarına  hizmet ve maaşlarına  karşılık verilen  topraklara  ne ad verilir

A)      Has arazi
B)      Mülk arazi
C)      Ikta
D)      Vakıf arazi
E)      Tımar



3- Osmanlı devleti nin Kültür ve Medeniyeti kendinden önceki Türk İslam Devletlerinin bir devamı niteliğindedir Aşağıdaki uygulamalardan hangisi bu görüşe  kanıt olarak gösterilemez

A)      Tımar sistemi
B)      Ekber ve Erşed sistemi
C)      Ordu sistemi
D)  Divan Teşkilatı
E)   Hukuk Sistemi



4-  Osmanlı  Devletinde mesleki eğitim kurumları olarak da kabul edilen  teşkilat aşağıdakilerden hangisidir
A)       Lonca
B)        Medrese
C)       Enderun
D)       Divan
E)        İmarethane



5-  Aşağıdaki devlet görevlilerinden hangisinin divan üyeliğine  getirilmesi, devletin teokratik yapısının giderek güçlendiğinin   göstergesidir
A)       Nişancı
B)       Kazasker
C)       Şeyhülislam
D)       Defterdar
E)       Reisül  Küttap



6-  Osmanlı Devletinde, devlet memuru olabilmenin ilk koşulu   aşağıdakilerden hangisidir
A)       Hanedan Üyesi
B)        Enderun  çıkışlı olmak
C)       Ülke toprakları içinde doğmuş  olmak
D)       Müslüman olmak
E)        Medrese çıkışlı olmak




7- Aşağıdaki belgelerden hangisi, Osmanlı Devletinin söz  geçiremeyecek hale geldiğini gösteren bir kanıttır
A)       Fatih Kanunnamesi
B)       Sened-i İttifak
C)       Tanzimat  Fermanı
D)       Islahat Fermanı
E)       Kanun-i Esasiye



8-      II. Mahmut dönemindeki
          I- İlk öğretimin zorunlu hale gerilmesi
   II- Memurlara kıyafet zorunluluğunun      
      getirilmesi
   III- Divan ın kaldırılıp, yerine Bakanlar
       Kurulunun oluşturulması
   
  gelişmelerindeki ortak amaç aşağıdakilerden hangisidir

A)       Etnik ayrımcılığı ortadan kaldırmak
B)       Padişahın siyasal yetkilerini artırmak
C)       Toplumsal sınıf farklarını ortadan kaldırmak
D)       Devlet yönetimini laikleştirmek
E)       Devleti, batılı devletlerin düzeyine ulaştırmak
 



9- II. Meşrutiyet döneminde aşağıdaki fikirlerden hangisi uygulanmaya başlanmıştır
A)       Türkçülük
B)       Ümmetçilik
C)       Devletçilik
D)       Cumhuriyetçilik
E)       Adem-i Merkeziyetçilik



10-  İttihat ve Terakki partisinin hangi olay sonucu ülke yönetimini tümüyle ele geçirip, diktatörlük rejimi kurmuştur
A)       I. Meşrutiyet
B)       II. Meşrutiyet
C)       31 Mart olayı
D)       Trablusgarp savaşı
E)       Bab-ı Ali Baskını




11-   I. İkinci Meşrutiyet
  II. Balkan savaşı
  III. Trablusgarp  savaşı
  IV. 31  Mart olayı
     
Yukarıdaki olayların kronolojik sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir
A)       II   III   I   IV
B)       I   IV   III  II
C)       I  IV   II   III
D)       IV   II   III   I
E)       I   II   IV  I




12- İtilaf Devletleri, Londra Konferansına ve  Lozan Barış Görüşmelerine  hem Osmanlı       Hükümetini hem de TBMM Hükümetini davet etmişlerdi. İtilaf Devletlerinin  bu iki  hükümeti      birlikte çağırmalarının amacı      aşağıdakilerden hangisidir
A)       TBMM yi desteklemek
B)       İki hükümet arasındaki görüş ayrılığından yararlanmak
C)       İstanbul  Hükümetine güven duyulmadığını göstermek
D)       Demokratik bir tutum ortaya koymak
E)       İki hükümeti uzlaştırmak




13- Aşağıdakilerden hangisi düşman silahlı kuvvetlerini yok etmek ve önemli  arazi bölümlerini ele geçirmek amacıyla yapılmıştır
A)       Balkan savaşı
B)       Çanakkale savaşı
C)       İnönü Muharebeleri
D)       Sakarya savaşı
E)       Büyük Taaruz




14- Damat  Ferit Hükümeti nin düşürülüp yurtsever yeni bir hükümetin iş  başına   gelmesi için çalışmak kararının  alındığı kongre aşağıdakilerden  hangisidir
A)       Balıkesir Kongresi
B)       Erzurum Kongresi
C)       Sivas Kongresi
D)       Nazilli Kongresi
E)       Alaşehir Kongresi



15- İngiltere , Fransa ve İtalyanın  Yeni Türk Devletini görüşülmesi gereken siyasal bir varlık olarak kabul etmeye başlamasını sağlayan gelişme aşağıdakilerden hangisidir
A)       Gümrü Barışının imzalanması
B)       TBMM  Hükümetinin yeni bir anaysa yapması
C)       Çerkez Ethem isyanının bastırılması
D)       Birinci İnönü zaferinin kazanılması
E)       Moskova Antlaşmasının imzalanması
 



16-    I. Harf inkılabı
   II. Soyadı Kanunu
   III. Türk Medeni Kanunu
   IV. Tevhid-i  Tedrisat Kanunu
   V. Üniversite Reformu
 
  Yukarıdaki inkılapların  kronolojik sıralaması   aşağıdakilerden hangisidir
A)       IV   III   I   V   II
B)       III   IV   I   II   V
C)       IV   I   V  III  II
D)       V    IV   II  I   III
E)       II  III  I  V  IV




17-    I. Erzurum  Kongresi
   II. Havza Genelgesi
   III. Sivas Kongresi
   IV. Amasya  Genelgesi
         V. Amasya Görüşmeleri
       
Yukarıda sıralanan olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir
A)       IV  II  I  V  III
B)       II  IV  I  III  V
C)       I  III  II  IV V
D)       IV  I  III II  V
E)       II  V IV  I  III




18- İtilaf Devletlerinin  16 Mart 1920  de İstanbulu resmen  işgal etmelerine neden olan en önemli olay       aşağıdakilerden hangisidir

A)       Anadolu hareketini yönlendirenlerin Sevr Anlaşmasını tanımaması
B)       Ulusalcıların manda ve himaye
       fikirlerine karşı çıkması
C)       Son Osmanlı  Mebusan Meclisinde
       Misak-ı Milli nin ilan edilmesi
D)       Anadolunun baskısı ile Damat Ferit Hükümetinin istifa etmesi
E)       Sivas Kongresinde ulusal mücadele yönünde kararlar alınması




19- Aşağıdakilerden hangisi  Meclisin Takrir-i Sükün kanunuyla hükümete verdiği yetkinin sonuçlarından biridir

A)       Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatılması
B)       Harf inkılabının yapılması
C)       Miras hukukunda değişiklik yapılması
D)       Unvanların kaldırılması
E)       Laikliğe aykırı hükümlerin anayasadan çıkarılması




20-  Türk – Irak sınırı aşağıdakilerden hangisinde çizilmiştir
A)       Uluslar kurumunda
B)       1926 Ankara Antlaşmasında
C)       Lozan Antlaşmasında
D)       1921 Ankara Antlaşmasında
E)       Mudanya Ateşkesinde




21- Anlaşma Devletleri birliklerinin, barış, imzalanıncaya kadar İstanbul   ve  Boğazlarda varlıklarını sürdürecekleri koşulu aşağıdakilerden hangisinin kapsamındadır
A)       Ankara Antlaşması
B)       Moskova Antlaşması
C)       Londra Konferansı
D)       Mudanya  Ateşkes Antlaşması
E)       Mondros Ateşkes  Antlaşması




22- Ulusu  özveriye çağıran Tekalif-i Milliye emirleri hangi savaş öncesinde çıkarılmıştır

A)       Sakarya  Savaşı
B)       Büyük   Taaruz
C)       İkinci  İnönü Savaşı
D)       Kütahya  - Eskişehir Savaşları
E)       Birinci İnönü savaşı




23- Aşağıdakilerden hangisi 1930 yılından  sonra gerçekleştirilen inkılaplardan biri değildir
A)       Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi
B)       Sağlık işlerinin bakanlık düzeyinde örgütlenmesi
C)       Üniversite reformu
D)       Anayasaya  6  Atatürk ilkesinin girmesi
E)       Türk Tarih Kurumunun kurulması




24- Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet döneminde ekonomik alanda yapılan yeniliklerden biridir

A)       Tekke ve zaviyelerin kapatılması
B)       Anayasadan  laikliğe aykırı hükümlerin çıkarılması
C)       Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi
D)       Atatürk İlkelerinin  Anayasa ya  alınması
E)       Aşar vergisinin kaldırılması




25- Yeni  Türk Devletinin ekonomik devletçilik görüşünü benimseyerek       uygulamaya koyduğu yıl aşağıdakilerden hangisidir
A)       1927
B)       1933
C)       1928
D)       1930
E)       1935




26- 1930 yılındaki serbest fırka denemesinin başarıya ulaşamamasının ortaya çıkardığı temel yurt gerçeği aşağıdakilerden      hangisidir

A)       Türk  toplumunun henüz çok partili   siyasal yaşama geçecek kültür düzeyine gelmediği
B)       Yapılan devrimlerin ulusça benimsendiği
C)       Türk Devletinde dini ilkelere dayalı partilerin yaşayamayacağı
D)       Halk egemenliğine dayalı devlet yapısının kurulamadığı
E)       Ülkenin, demokratik yapıya büyük bir özlem çektiği




27- Devrimin sürekli geliştirilip kökleştirilmesini öngören Atatürk ilkesi aşağıdakilerden hangisidir
A)       Milliyetçilik
B)       Halkçılık
C)       Devletçilik
D)       Cumhuriyetçilik
E)       Devrimcilik




28- Aşağıdakilerden hangisi Atatürke göre halkçılığın esaslarından biridir

A)      Yeni kurulan devletin belli bir zümreye dayanması
B)       Ulusun kendi geleceğine doğrudan doğruya sahip olamaması
C)      İşbölümü yerine sınıf esasının geçerli kılınması
D)      Halkın mutluluğunun, gene halkça bir bütün olarak sağlanması
E)       Her meslek sahibinin diğerleriyle aynı saygınlığı görmemesi




29- Aşağıdakilerden  hangisi Türk devriminin niteliklerinden biri değildir
A)       Devrime temel olan değerlerin evrensel olması
B)       Evrensel değerlerin Türk ulusunun bünyesine uydurulmuş olması
C)       Bireye insan olma onurunu aşılaması
D)       Akla ve insan sevgisine dayanması
E)       Devrim ilkelerinin birbirinden bağımsız olması




30- Atatürkün  çağdaşlaşmak anlayışı aşağıdakilerden hangisidir

A)       Batının üstün olan tüm değerlerini almak
B)       Laik olmak
C)       Batının iyi yanlarını alarak ulusal değerlerle beslemek
D)       Kültürün tüm öğeleriyle devrim yapmak
E)       Demokratik bir yönetim kurmak


1.   D   -   2.   C   -   3.   B   -   4.   A   -   5.   C   -   6.   D   -   7.   B   -   8.   E   -   9.   A   -   10.   E   -   11.   B   -   12.   B   -   13.   E   -   14.   C   -   15.   D   -   16.   A   -   17.   B   -   18.   C   -   19.   A   -   20.   B   -  21.   D   -   22.   A   -       23.   B   -   24.   E   -   25.   D   -   26.   A   -   27.   E   -   28.   D

Sayfa: [1] 2 3 ... 11

mebbis