BAZI DAVRANIŞ TARZLARI
Duyarlılık Kazanma: Bir alana ya da nesneye olan ilgililiğin ve verimliliğin artmasıdır.
* ör "Ben doğaya duyarlıyım." diyen birisi diğer insanlara göre doğaya karşı daha hassasım anlamını vermektedir. Öğretmenlik mesleğine duyarlığı olan bir öğretmen kendisini geliştirerek verimliliğini artırmaya yönelir.
Duyarsızlaştırma: Duyarsızlaştırma, organizmanın belli bir uyaranla sürekli karşılaşması sonucunda, giderek o uyarana tepkide bulunmamasıdır. Birey bazı uyarıcıların ortaya çıkardığı olumsuz durumlara karşı tepki ya da savunma gücünü geliştirir.
* ör Hastanede göreve başladığında ilk olarak acil serviste çalışan bir hemşire, ilk günlerde gelen ağır hastalar ve ölümle sonuçlanan olaylardan olumsuz etkilenmiş, bir süre sonra ise bu duruma karşı olumsuz etkilenme tepkisini bırakmıştır.
Alışkanlık Kazanma: Piaget'e göre bir bebek, bir uyarana ya da nesneye verdiği tepkiyi bir süre sonra alıştığı için vermez.
* ör Babasının aldığı oyuncak bir bebeğe her gördüğünde sevinç çığlıkları atan ve sevinen çocuk, bir süre sonra alıştığı için bu tepkileri vermez.
İlköğretimde Çalışkanlığı(Başarıyı) Destekleme Yolları nelerdir?
I- Öğrencilere sorumluluk verilmelidir.
II- Öğrencilere gerçekçi mesleki modeller gösterilmelidir.
III- Her öğrencinin performansının olumlu yönlerini belirlemeli ve desteklemelidir.
IV- Öğrenciye başarma yetenekleri açısından cesaret verilmelidir.
V- Başarılı olanlar ilan edilmelidir.
VI- Öğrencilerin işbirliği içerisinde çalışmaları sağlanmalıdır.
Bu dönemde yaptıkları beğenilmeyen, yüksek başarı beklenen ve başkaları ile kıyaslanan çocuklar aşağılık duygularını geliştirirler. Bu nedenle, bu tip davranışlardan kaçınmak gerekir.